Vitamin C: 10 najvažnijih pitanja o uticaju vitamina C na organizam

Vitamin C je poznat i pod nazivom askorbinska kiselina. To je vitamin koji je nam pomaže u borbi protiv infekcija, virusa i doprinosi bržem saniranju povreda. Smatra se da je jak antioksidans koji neutrališe štetne slobodne radikale. Neophodan je za proizvodnju vlaknastog proteina u vezivnom tkivu, poznatog kao kolagen, koji se se nalazi u brojnim sistemima u telu (Harvard T.H. Chan, 2020). 

Pored vitamina D, vitamin C je od vitalnog značaja za naš organizam, pa ćemo u ovom tekstu odgovoriti na najčešće postavljena pitanja. Naš članak će Vam pomoći da bliže razumete kako ovaj vitamin utiče na naše telo i zašto je uopšte važan za našu svakodnevicu. U slučaju da želite da saznate zbog čega se vitamin D smatra jednim od najbitnijih supstanci za čoveka, pročitajte naš blog post na temu “Kratak vodič o vitaminu D: Sve što je potrebno da znate”.

1. Koja je funkcija vitamina C u organizmu?

Vitamin C je neophodan organizmu kako bi ostao zdrav. On je nutritijent koji održava normalno funkcionisanje koža, krvnih sudova i kostiju. Obzirom da se lako razlaže u vodi, telo nema način da ga skladišti, stoga je neophodno svakodnevno konzumirati namirnice bogate ovim nutritijentom kako bi njegov nivo uvek bio adekvatan (Nordqvist, 2021).

Telu je potreban vitamin C kako bi moglo da vrši proizvodnju kolagena, L-karnitina i pojedinih neurotransmitera. Obzirom da ima ulogu i antioksidansa, vitamin C pomaže u eliminisanju određenih supstanci koje izazivaju oštećenje ćelija. Takođe pomaže u apsorpciji gvožđa iz biljne ishrane, jača imuni sistem i doprinosi bržem zarastanju rana. Smanjuje upalne procese i snižava rizik od nastanka niza bolesti (National Institute of Health, 2021).

2. Koje namirnice su izvor vitamina C?

Voće i povrće su namirnice u kojima se nalazi najveći izvor vitamina C. U slučaju da je potrebno da poboljšate svoj dnevni unos ove materije, često se preporučuju namirnice poput: 

 • crvenih i zelenih paprika
 • citrusa (pomorandže, limun, grejpfrut) i njihovih sokova
 • kivija
 • jagoda
 • spanaća
 • paradajza.

3. Koliko vitamina C je potrebno organizmu dnevno?

Preporučeni maksimalni dnevni unos vitamina C za odrasle osobe starije od 19 godina je 90mg za muškarce i 75mg za žene. Žene u trudnoći ili laktaciji mogu povećati unos i do 120mg dnevno. Smatra se da je maksimalni dnevni unos za odrasle osobe 2000mg (Harvard T.H. Chan, 2020).

4. Šta može da se desi ako uzimamo više od preporučene doze?

U slučaju da se prekorači maksimalni dnevni unos, mogu se javiti tegobe poput dijareje, mučnine ili drugih gastrointestinalne nelagodnosti. U slučaju da se putem suplementacije unese prevelika količina ovog nutritijenta, takvo ponašanje može dovesti do pojave kamena u bubregu (Nordqvist, 2021).

S druge strane, određene studije su pokazale da u slučaju uzimanja više od 1000mg vitamina C, njegova apsorpcija se smanjuje na manje od 50%. Stoga, velike doze vitamina C nisu opasne, jer ih telo izbacuje putem urina (Harvard T.H. Chan, 2020).

5. Manjak vitamina C – koji simptomi se mogu javiti?

Nedostatak ovog nutritijenta se ogleda u gubitku, pre svega, kolagena, što slabi vezivno tkivo, potom u pojavi pega na koži nastalih nakon modrica ili krvarenja krvnih sudova, oticanju ili krvarenju desni, odloženom zarastanju rana, umora ili malaksalosti, anemije zbog nedostatka gvožđa u krvi (Harvard T.H. Chan, 2020).

6. Da li se vitamin C u hrani gubi kuvanjem?

Hrana bogata vitaminom C koja je izložena toploti, svetlosti ili kuvanju gubi ovaj nutritijent, jer toplota i svetlost ga uništavaju. Iz tog razloga se preporučuje da se namirnice koje se smatraju izvorom ovog vitaminom, konzumiraju isključivo sirove (Nordqvist, 2021).

Neki izvori tvrde da, pošto je već napomenuto da je vitamin C rastoriv u vodi, tokom kuvanja on može da prodre u tečnost u koju je namirnica potopljena, pa je zato bitno da se konzumira i kuvana tečnost (Harvard T.H. Chan, 2020). Kuvanje na pari ili mikrotalasna pećnica mogu smanjiti nivo vitamina u hrani, kao i dugo skladištenje namirnica (National Institute of Health, 2021).

7. Ko najčešće može imati manjak vitamina C?

Osobe kojima se često može ustanoviti nedostatak vitamina C su, pre svega, aktivni pušači i pasivni pušači, odojčad koja su tokom ishrane konzumirala isključivo kuvano ili ispareno mleko, osobe koje praktikuju ograničenu ishranu, osobe za određenim zdravstvenim stanjima (poput malapsorpcije, kancera ili bolesti bubrega) (National Institute of Health, 2021).

8. Da li je unos vitamina C treba da bude veći kod pušača?

Poznato je da pušenje dovodi do oksidativnog stresa, a vitamin C je antioksidans koji učestvuje u njegovom smanjenju. To je razlog zašto pušači mogu imati niži nivo vitamina C od osoba koje ne konzumiraju cigarete (Nordqvist, 2021). 

Takođe, pušenje izaziva oštećenja sluzokože usta, grla i pluća, a vitamin C pomaže u njihovom saniranju, stoga se pušačima preporučuje dodatnih 35mg vitamina C dnevno (Nordqvist, 2021).

9. Šta je lipozomalni vitamin C?

Lipozomalni vitamin C predstavlja vitamin C obezbeđen pomoću visokokvalitetne tehnologije LIPOSHELL®. Ove tehnologija je rezultat dugogodišnjeg istraživanja poljskih naučnika kako bi se što efikasnije isporučila aktivna supstanca do određenih organa ili tkiva. LIPOSHELL® lipozomi su sferični nosači koji su netoksični, biorazgradivi i homogeni.

Ova tehnologija se koristi za inkapsulaciju vitamin D i vitamina C. Više o ovoj tehnologiji možete pročitati u našem članku “Zbog čega je važna lipozomalna tehnologija?”.

10. Koji suplement se preporučuje za poboljšanje vitamina C u krvi?

Vitamin C se može konzumirati sam, u vidu posebnog suplementa, ili u kombinacijia sa drugim supstancama, u vidu muiltvitamina. Ako ste ustanovili da imate nedostatak ovog vitamina, naša preporuka je preparat Ascolip – lipozomalni vitamin C. Ascolip sadrži visokoefikasni liposomalni vitamin C, patentiran po LIPOSHELL® tehnologiji. LIPOSHELL® tehnologija omogućava stabilno obezbeđivanje vitamina C i maksimalnu efikasnost nakon upotrebe. Ascolip omogućava i do 70% veću bioraspoloživost i lakšu absorbciju materije u tkiva.

Ascolip - lipozomalni vitamin C

Upotreba preparata se preporučuje u periodima oslabljenog imuniteta, hroničnog stresa, nakon velikog fizičkog napora ili tokom perioda intenzivno stresnog životnog stila. Preparat podstiče prirodno stvaranje kolagena, a pogodan je za vegetarijance i vegane. Ne sadrži guten ili šećer.

 

 

Literatura:

 1. Harvard T.H. Chan. (2020). Vitamin C. Harvard T.H. Chan. – School of Public Health
 2. Lawler, M. (2021). 7 Scientific Health Benefits of Vitamin C. Everyday Health.
 3. Mayo Clinic Staff. (2020). Vitamin C. Mayo Clinic.
 4. National Institutes of Health. (2021). Vitamin C. National Institutes of Health – Office of Dietary Supplements.
 5. NHS. (2020). Vitamin C – Vitamins and Minerals. NHS.
 6. Nordqvist, J. (2021). Vitamin C: Why is it Important?. Medical News Today.

One comment

 1. Vitamin C je jedan od najvažnijih za organizam. Trebalo bi da ga unosimo kroz hranu koliko smo u mogucnosti. Ja imam neku solis cediljku za citruse i stalno cedim voće bogato vitaminom C upravo zbog dece,jer još uvek ne vole svo povrće i voce pa bar na ovaj način kroz prirodne namirnice unose vitamine.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *